Hazai és Európai vizsgálatok

Hazai vizsgálatok

A Magyarországi Fodor József Országos Környezet-egészségügyi Kutatóintézet 1996–2003 között 30 hazai városban és 80 falusi településen, mintegy 20 000, 7–11 éves gyermek családi otthonában végzett átfogó környezet-epidemiológiai vizsgálatot. A különböző helyiségek penészesedését 8,3–41,2 %-ban jelezték a szülők. A téli időszakban a nedves, penészes falú gyermekszobák, fürdőszobák aránya a táv- és tömbfűtéses városi lakásokban alacsonyabb (Győr –Siófok –Százhalombatta – Veszprém 3,0-6,6%). A Hajdú-Bihar megyei településeken 39,0%-ban, a Bács-Kiskun megyei, falun élő családoknál 41,6%-ban adtak számot penészesedésről. A nedvesedés, penészesedés alapvető oka – főleg korábban – egyrészt a földszintes, többnyire vályogból készült lakások talajvíz elleni szigetelési hiányossága volt. A leghidegebb falfelületeken, csempefugákon a fürdésből, zuhanyozásból, más helyiségekben a főzésből, mosásból, ruhaszárításból és gázfűtésből származó pára lecsapódása a nedvesedés oka. A penészgombák megtelepedése a nedves falfelületen törvényszerű. A penészes lakásban élő gyermekek egészségi állapota – összehasonlítva a nem penészes lakásban élő gyermekekével – minden tekintetben sokkal rosszabb volt. A penészes lakásban élő gyermekeknél 62%-kal gyakoribb volt a bronchitiszes (a hörgők gyulladásos megbetegedése), 67%-kal az asztmás, 67%-kal az allergiás tünet. A betegség fogalmát ki nem merítő különféle gyermekkori panaszokat is 37%-kal nagyobb arányban jelezték azon gyermekek szülei, akik penészes lakásban éltek, sőt a neurotikus, depressziós panaszok többlet-kockázata is 70%-os volt a fertőzés.

A penészes lakás velejárója, hogy fertőződik az élelem, és a szabadon hagyott víz is. Az a szerves anyag (kenyér, étel, viz) amit már a gomba spóra megfertőzött, az már emészthetetlen és mérgező táplálék az ember és állat számára!

Mennyi egészségkár és szenvedés! – nem szólva a család többlet kiadásairól orvosra, gyógyszerekre!

Európai kutatási tapasztalatok

2003–2004-ben az Egészségügyi Világszervezet 8 európai nagyvárosban (közte volt Budapest is!) 8235 lakásban gyűjtött információkat a lakás minősége és a benne élők egészségi állapota összefüggéseinek pontosabb megismerése érdekében. A vizsgálat a kutatókat is meglepte. A legerősebb összefüggést – méghozzá rendkívül sok megbetegedéssel – a penésszel fertőzött lakásoknál mutatta. Szignifikáns matematikai-statisztikai összefüggés és 36-106%-os többlet kockázat volt igazolható a penészes lakás és a benne élők akut (hirtelen fellépő), illetve krónikus (hosszú ideig tartó) légúti betegségeit, különféle allergiás tüneteit, egyes szív- és érrendszeri megbetegedését, neurotikus és depressziós panaszait, csontés ízületi rendszeri betegségeit, sőt a világszerte népbetegségnek számító csontritkulását (oszteoporozis) illetően is, megfigyelhető volt.

Nagyobb figyelmet kell fordítson Ön is a penészedés megszüntetésére, megelőzésére!

Minden okunk meg van tehát arra, hogy a korábbiaknál komolyabban vegyük fel a harcot a káros penészgombákkal.

Valóban cselekedjünk, szüleink, gyermekeink, felnőtt társaink, különösen az immunrendszeri elváltozásban szenvedő, túlérzékeny, várandós anyák, újszülöttek, idős betegeket érintő daganatos betegségeket felerősítő gombák terjedésének megfékezésében.

Mérgező, egészségkárosító hatásaik megszüntetése érdekében.

Ne nézzük tétlenül, ne tűrjük el a falak, fürdőszoba, konyha, gyermekszoba penészedését!

Keressen minket, hogy mihamarabb megoldódjon a problémája.

Megosztás:

További bejegyzések:

Miért ne élj együtt a penésszel? – 1.rész

Pár gondolat a mérgező penészgomba fajok felszámolásáról, az életterünkből való eltávolítás érdekében. Bizonyos penészgomba fajokért egyáltalán nem lelkesedhetünk életterünkben. Szeretünk

Vedd fel velünk a kapcsolatot: