Miért ne élj együtt a penésszel? – 1.rész

Pár gondolat a mérgező penészgomba fajok felszámolásáról, az életterünkből való eltávolítás érdekében.

Bizonyos penészgomba fajokért egyáltalán nem lelkesedhetünk életterünkben. Szeretünk éltető jó minőségű helyen élni.
A penészgombák általában nem rejtőzködő típusok, telepeik szabad szemmel is jól láthatóak, de vannak igen jól rejtőzködők is. A lakásban, vagy munkahelyen belüli rút esztétikai látványuk elegendő figyelmeztetés kellene, hogy legyen az ember számára. A penészes fürdőkád pereme, zuhanyfülke, a fürdőszobai csempe elszíneződött fugája, a falszegletek tenyérnyi méretű, átnedvesedett, penésztől feketéllő (Aspergillus Niger) foltjai rikoltozzák a veszélyt.

A penész okozhat megbetegedést, ennek tünetei lehetnek:

A penészgombák és toxinjaik több százféle megbetegedést idézhetnek elő. Az orvos tudomány keveset foglalkozik ezzel a területtel, ezért meglehetősen kevés tudományos forrás áll rendelkezésre. (Szerencsére a tapasztalat az, hogy gombák természetes kiszorítása életterünkből igen gyors javulást mutat különféle betegségek esetén).

A magas páratartalom egyaránt kedvez a penészgomba spóráinak és a házi poratka megtelepedésének. Magas koncentrációban mindkét “társbérlő” súlyos allergiás panaszokat okozhat, melyek gyakran csak későn, a szövődmények megjelenésekor kerülnek felismerésre – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Ezeknél a típusú betegségeknél tévesen, megfázásként kezelik a téli időszakban jelentkező panaszokat!

Kezdetben légúti irritációt, orrdugulást, köhögést tapasztalnak, megfelelő kezelés hiányában pedig az elhúzódó panaszok következtében idült arcüreggyulladás is kialakulhat. A tünetek felismerése, a valódi kiváltó okok tisztázása és megszüntetése nélkül a lakáson belüli allergének által kiváltott panaszok kezelése azonban nem valósulhat meg.

A gombás fertőzés legjellemzőbb tünetei a fáradtság, gyomorégés, náthás tünetek, az ízületi fájdalom és a kínzó éhségérzet. A gombák legközelebbi rokonai az algák. A gombák nagy részét gombaszövedé (szaknyelven micélium) alkotja. Egyes fajoknál a micéliumból termőtest alakul. Ilyen például a kedvelt sampinyon, a laska és a vargányagomba.

A gombák az energiát nem a napfényből vagy a levegőből, hanem más organizmusokból nyerik, rendszerint elhalt növényi vagy állati maradványokból táplálkoznak. A fogyasztható gombák a földi tápláléklánc nélkülözhetetlen részét képezik. A megbetegítő gombák nem összekeverendő az éltető általában fehér színű nemes gombákkal. A pék az élesztőgombát, a sörfőzde a sörélesztőt hasznosítja. Nemes penészgomba nélkülözhetetlen a sajtgyártásban, Camambert, a Brie vagy Roguefort előállítása során.

A gombákat akkor tekintjük károsnak, mérgezőnek, ha mint paraziták károsítják, felélik a gazdaszervezetet!

Az emberi szervezetben legalább 100 féle parazita gomba található. Egy gomba akkor káros, ha hosszú időn keresztül élősködik a szervezetben. Az ilyen gomba kórokozó (szaknyelven patogén). A gombák igen erőszakosan beavatkoznak az emberi test működésébe. Kiírtásuk szinte művészeti tudomány.

A mikrobiológusok 3 csoportra osztják a gombákat.
1. Élesztőgombák
2. Sarjadzó gombák
3. Penészgombák

Megosztás:

További bejegyzések:

Hazai és Európai vizsgálatok

Hazai vizsgálatok A Magyarországi Fodor József Országos Környezet-egészségügyi Kutatóintézet 1996–2003 között 30 hazai városban és 80 falusi településen, mintegy 20

Vedd fel velünk a kapcsolatot: