Miért ne élj együtt a penésszel? – 2.rész

Spóráikat belélegezzük és gyorsan mérgezetté válunk.

A rafinált mikroorganizmusok pedig nem maradnak meg életterük (falfelület, csempe-fuga, mosdó túlfolyó) színhelyén. A gyors szaporodást biztosító spóráik – melyek szabad szemmel már egyáltalán nem fedezhetők fel – tömegesen kerülnek a helyiség légterébe. Egyes penészgomba fajok spórái mérgező anyagokat (Toxinokat) is tartalmaznak (pl.: Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Aspergillus ochraceus, Penicillium rubrum, Fusarium-félék, stb.)

Ezek az úgynevezett mikotoxinok* belélegezve izgatják, irritálják az orr nyálkahártyáját, a szem kötőhártyáját, felső légúti panaszokat válthatnak ki, bőrgyulladást kelthetnek vagy a szervezet általános immunválaszát „kierőszakolva” különféle allergiás tüneteket okozhatnak.

A gyakrabban előforduló fajok akár szénanáthát, asztmát, tüdő aspergillosist*, tüdő mikózist* is előidézhetnek, s megbetegíthetik a külső hallójáratot, az orrüregeket, szaruhártyát, illetve bőrgyulladást is okozhatnak (pl.: az Aspergillus fumigatus, Aspergillus flavus, Aspergillus niger, Aspergillus parasiticus vagy a Mucor gomba fajok).

Meghatározások:
*A mikotoxin különféle különösen mérgező anyagcsere-termékek gyűjtőneve, amelyeket különféle penészgombák termelnek.
*aspergillózis = az Aspergillus nevű gomba okozta tüdőket érintő fertőzés
* mikózis = gomba okozta bőrfertőzés.

Levegőtisztasági ajánlások

A szakemberek a lakótérben köbméterenként legfeljebb 200 gombaelem számot tartanak elviselhetőnek.

200-500 közötti már számottevően megterheli a légző rendszert és a szervezet immunapparátusát. 500 fölötti köbméterenkénti gomba elem szám pedig már kifejezetten károsítja a légző rendszert vagy a szervezet különféle kóros reakcióit válthatja ki.

Tehát sokszor nem is gondolunk arra, hogy amikor allergiás rohamunk van, akkor a levegő tele van láthatatlan mérgező gombaspórával.

A lakásban egy kisujj körömnyi méretű feketepenész folt bőségesen elegendő egy egész család megbetegedésének kiváltó okának.

Ha mindenáron párásítani kell a levegőt, a párásító edény vagy légmosó vizébe tegyünk egy-két csepp nanoezüst-tartamú fertőtlenítőszert.

Bizonyított egészségkárosodások

A nedves falú, penészes lakás egészségügyi veszélye régóta ismert. Korábban csak sejtették, ma már tudományosan is igazolták egyes légúti betegségekben, allergiás tünetekben, az ízületi gyulladások, cukorbetegség, szívbetegségek, vagy más kórképekben betöltött szerepét (ki nem mondott tény, hogy minden daganatos beteg gombafertőzött).


Azonnal törekedni kell a penészbázis azonnali felszámolásra. Sok készítményre mondják, hogy penészölő hatása van, de sajnos alig van egy kettő igazán hatékony készítmény (csak a nanoezüst tartamú fertőtlenítőszerek hatékonyak hoszútávúan). Az igazi teszt, hogy a befújt felület 9 hónap elteltével sem fertőződik vissza!


Sajnos azt a készítményt is eladják penészölő készítménynek, ami 3 hónap elteltével már hatástalan.

Megosztás:

További bejegyzések:

Hazai és Európai vizsgálatok

Hazai vizsgálatok A Magyarországi Fodor József Országos Környezet-egészségügyi Kutatóintézet 1996–2003 között 30 hazai városban és 80 falusi településen, mintegy 20

Miért ne élj együtt a penésszel? – 1.rész

Pár gondolat a mérgező penészgomba fajok felszámolásáról, az életterünkből való eltávolítás érdekében. Bizonyos penészgomba fajokért egyáltalán nem lelkesedhetünk életterünkben. Szeretünk

Vedd fel velünk a kapcsolatot: